Haartips

Je haar wassen

Mooie en gezonde haren vragen een goede verzorging. Wanneer je je haartype kent, kun je de geschikte shampoo kopen voor je haar. Voeg daarbij onze tips en je haar wordt nog mooier.

Onze tips...


  1. Was je haar niet met heet water. Daar drogen het haar en vooral de haarpunten van uit.

  2. Maak je haar eerst door en door nat voor je de shampoo erover verdeelt. De shampoos van nu zijn heel effectief, hiervan is maar weinig nodig. Bovendien maakt teveel shampoo je haar niet schoner.


  3. Wrijf de shampoo een beetje schuimend tussen uw handen zodat de shampoo makkelijker te verdelen is.


  4. Breng de shampoo aan rondom je hoofd en masseer de hoofdhuid zachtjes. Het haar rond je gezicht en in je nek is vaak het meest aan een wasbeurt toe. Was deze plaatsen dus goed.


  5. Heb je lang haar ? Vouw het dan niet dubbel tegen je achterhoofd om ook eens stevig over de punten te wrijven! De haarpunten zijn vaak poreus en niet bestand tegen deze hardhandige aanpak.


  6. Het uitspoelen duurt - als het goed is - langer dan het wassen zelf. Gebruik veel lauw water bij het spoelen. Als er shampooresten in het haar achterblijven, is het zwaarder en dus lastiger in model te brengen. Bovendien wordt het sneller vuil omdat stofdeeltjes makkelijker in het haar blijven kleven.

Ook handig om weten:


De shampoos van nu zijn probleemloos elke dag te gebruiken. Ze zijn zacht, halen alleen het vuil en overtollige vet weg. De natuurlijke oliën in je haar blijven behouden.

Haarweetjes

Zijn gespleten haarpunten te repareren? Nee.
Gespleten haarpunten zijn niet te repareren. Eenmaal gespleten, is knippen het enige dat helpt.

Groeit mijn haar sneller als vaak geknipt wordt? Nee. 
Het haar groeit NIET sneller als je het vaak laat knippen. Hoe hard je haar groeit, wordt geregeld in het haarzakje in de hoofdhuid. Het knippen van de punten heeft daar geen invloed op.

Groeit mijn haar sneller in de zomer dan in de winter. Ja.
In de zomer groeit het haar sneller. Dit komt door de invloed van de hoeveelheid (zon)licht en warmte, waardoor alle processen worden versneld. Bij sommigen groeit het 's zomers wel twee keer zo snel als normaal. Dus zo'n 2 à 3 centimeter per maand!

Wordt mijn haar vet als ik het vaak was? Nee.
Vaak wassen maakt haar niet vet. Wassen maakt  het haar juist schoner. Maar als je je hoofdhuid te hard masseert, een te sterke shampoo of erg heet water gebruikt, kan dat de talgproductie wel stimuleren. Dan wordt het haar wel sneller vet.

Hebben blondines meer haren dan brunettes? Ja. 
Mensen met blond haar hebben gemiddeld zo'n 150.000 haren op hun hoofd en mensen met bruin haar ‘maar’ 100.000.

Kan mijn permanent mislukken als ik ongesteld ben? Ja, dat kan.
Haren bestaan uit dood materiaal. Toch is het mogelijk dat door een schommelende hormoonspiegel of verminderde conditie een permanent-behandeling niet ‘pakt’.

Als je zwanger bent, krijg je dan voller haar? Ja.
Het haar valt vanaf de 5de maand van de zwangerschap minder uit, waardoor het voller wordt. Na de bevalling volgt wel een soort inhaalslag: je verliest die haren alsnog en het lijkt alsof je opeens last hebt van haaruitval.

Als je één grijs haar uittrekt, krijg je er dan twee terug? Nee.
Uit elk haarzakje groeit maar één haar.

En wist je dit al over haar?

  • We hebben gemiddeld 120.000 haren op ons hoofd. Een haar groeit ongeveer 1 cm per maand.  Onze haren groeien dus samen zo'n 1200 meter per maand.
  • Een haar leeft tussen de 2 en 7 jaar.
  • We verliezen ongeveer tussen de 60 en 100 haren per dag.
  • De groei van ons haar heeft verschillende fasen. Een fase waarin het groeit, een overgangsfase waarin de groei minder wordt en stopt en een rustfase waarin het haar uit de haarwortel wordt geduwd door een nieuw haartje. Van alle haren op ons hoofd is 85% in de groeifase, 1% in de overgangsfase en 14% in de uitvalsfase.
 

Afspraak maken